Râsul din noi



În această subtilă zi de toamnă am avut plăcerea să intervievăm pe membrii Comisiei pentru Ironie şi Limbaj Esopic, dl. Karl Max, preşedinte, şi dna. Elena din Trojan. Deşi sunt renumiţi pentru discreţia şi modestia lor, datorită grosolanelor noastre insistenţe cei doi au acceptat să se lase fotografiaţi, pentru a demonstra încă o dată că nu au nimic de ascuns publicului larg. În cele ce urmează redau o primă parte a interviului.
Reporterul: Dle Karl Max care este în viziunea dumneavoastră rolul Ligii Oamenilor de Cultură Bonţideni şi cu ce gând v-aţi înhămat la acest proiect?
Karl Max: Liga are rolul de a apropia pe toţi cei cu vocaţie bonţideană, pe cei cu convingeri şi vederi bonţidene şi încrezători în valorile bonţidene. Este un proiect abia început care se derulează, deocamdată pe două direcţii majore: Prima este Subzistenţa prin Cultură, Punerea pe gânduri; iar a doua este Demascarea Râsului din noi. Trebuie combătut imperialismul băşcăului, domnule. Nu se mai poate. După cum vedeţi mi-au ieşit deja peri albi de la atâta grosolănie şi mahala. M-am înregimentat în această ligă datorită simţului..
Rep.: Datoriei!
Karl Max: Nu! Nu! Al umorului! Eu sunt responsabil cu propaganda umoristică, esopică.
Rep. Şi care este mai exact activitatea dumneavoastră?

Karl Max: Activitatea mea are pe alocuri profunde conotaţii subversive. Împreună cu doamna Din Trojan ne ocupăm de terorismul lingvistic şi conceptual. Domnia sa e specialistă în deviaţionism umoristic şi autoironii de complezanţă. Dorim să ameliorăm rigiditatea cămăşilor închise la toţi nasturii şi în faţa inflaţiei de diete şi recomandări nutritive, suntem adepţii îngrăşatului prin râs. Avem alături o echipă profesionistă, specialişti în râsetică şi colportaj umoristic de speţă cărturărească. Doamna dr. Ica Prodea, prşedinta Comisiei de Dermatologie şi Terapie prin Râs, vă poate confirma că noi încercăm să implementăm un amplu program de vindecare a coşurilor, negilor, ridurilor şi pistruilor, prin râs. Cu coşurile merge mai greu, dar sperăm că prin ironii incisive şi măşti parodice faciale, cu foiţe de varză şi castraveţi, tot iese ceva bun. Avem la Bonţida un laborator de cercetare unde facem experimente umoristice şi sunt deja semne că în curând vom putea benefiacia de o reţetă de prevenire a gonoreelor prin autopersiflare.
Rep.:Şi pe ce faceţi experimentele?
Karl Max: Cum pe ce? Pe şoareci, fireşte! În primul rând pe şoarecii de bibliotecă! Ăştia se prind de obicei mai repede şi empatizează uşor cu umorul neoacademic şi chiar postmodern. Dl. Ion D. Sârbu, mentorul meu de altfel, şi mare golan bonţidean, a demonstrat în Tratatul Umoristo-Esopic "Şoarecele B. şi alte povestiri", că se poate. Dar trebuie atenţie maximă şi grijă mare cu dozajul de ironie şi parodie. Uneori pot apărea reacţii adverse.
Rep.: Şi are vreo noimă toată această agitaţie bloggeristică?
Karl Max: Sunt convins că există adepţi ai frunţii descreţite şi că dorinţa noastră de a promova umorul întredeschis, cu valenţe SF, şi ironia de tip bumerang, va găsi un public de nişă adecvat. Propunem depăşirea paradigmei umoristice actuale. Cât despre condimentele neumoristice ale blogului, nu pot eu să mă pronunţ. (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog