Bonţida Jazz Project



Clujul are o oarece faimă în rândul tinerilor din ţară, fiind perceput ca un oraş boem, activ pe plan artistic, mai apropiat decât alte oraşe de Occident, în care proaspătul student din anul I, venit din cine stie ce colţ de ţară, îşi înalţă cu speranţă privirile spre bucata de cer transilvan. Dar, odată cu coborârea privirilor din cer, ne izbim, ca nivel altitudinal, de cuşma lui Iancu sau de sabia lui Mihai, iar ca nivel cultural, de o relativă ariditate, plafonare şi lipsă de entuziasm. Şi asta cel mai mult poate în ceea ce priveşte jazzul. Problema este prezentă la toate nivelurile: Academia de muzică Gheorghe Dima nu are profesori specializaţi şi o secţie de jazz pentru studenţii săi. Astfel, trupele studenţeşti de jazz, dacă există, depăşesc rareori un nivel mediu în interpretarea aproape exclusivă a repertoriului canonic de jazz (asta ca să nu mai vorbesc de creativitate sau experiment). În acest caz, patronii de localuri nu vor promova foarte des formaţiile de jazz, iar dacă o fac, este doar pentru că trupa respectivă fie nu se poate desprinde dintr-un manierism dulceag şi insipid, fie este deja un nume consacrat care va atrage un public snob dar dispus să plătească. Concertele unor artişti consacraţi sunt aproape inexistente, iar singurul festival dedicat acestui gen de muzică se subţiază de la an la an.

Liga Oamenilor de Cultură Bonţideni a sesizat deja aspectulde personal CFR al jazzului, cu garnituri vechi din timpul vizitei lui Ceauşescu la Nixon, şi pericolul transformării sale într-o muzică exclusiv cu beaturi de funk sau în melodii cu voci dulcege, bune în cel mai bun caz pentru digestie. Este conştientă totuşi că nu este de competenţa ei să schimbe, cel puţin dintr-o bătaie din palme, starea jazzului clujean. Ceea ce vrea Liga prin acest manifest, semnat de responsabilul cu propaganda jazzistică, este înfiinţarea unei trupe de jazz. Sunt căutaţi:
- muzicieni experimentaţi, cu sau fără studii de specialitate, dar cu un nivel peste medie;
- muzicieni pentru care curiozitatea este o trăsătură caracteristică, dispuşi la experiment;
- repertoriul va consta în compoziţii instrumentale ce se încadrează în aria be-bopului (hard-bop, post-bop, etc);
- formaţia are deja un violonist ca prim membru;
- contact: the_scheiter@yahoo.com

3 comentarii:

  1. formația are deja și un prim fan+critic+spammer :)

    baftă multă!

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bag cu trianglu si experimantal jew harp :)

    RăspundețiȘtergere
  3. vA DORESC UN SUCCES DE RASUNET !
    Astept si o invitatie la concert.
    Daca acesta o fi la Garana... TOT RESPECTU !

    RăspundețiȘtergere

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog