Grăuntele de nisip al lui Pascal - de Jan Manta, prof. în mediul rural

Jan Manta în timpul unei vizite la centru

Iarna aceasta câteva lebede, poate rebelele vreunui grup care tranzita aerian Buzăul, şi-au găsit liniştea în zona lacului din Parcul Tineretului, spre bucuria hibernală a buzoienilor dornici de spectacol vizual ad-hoc şi mai ales, gratuit.
… » Ştiţi cât ţin la voi şi câte sacrificii fac pentru promovarea valorilor buzoiene autentice, dar nu pot renunţa la amărâta asta de funcţie, nici dacă mă rugaţi ! » a fost o necontrolată izbucnire a preşedintelui de filială la ceea ce s-a numit, usor cinic –Sfatul înţelepţilor, cu cărţile pe faţă, în miez de noapte şi de la cramă -. Recunosc, sunt puţin nervos în ultima vreme.
        Ne încearcă binevoitoare şi timidă precum fata de la ţară, primavara noastră cu specific buzoian. Crângul, urmaş vădit al legendarilor Codrii ai Vlăsiei, este ajutat să-şi recapete vlaga amorţită din timpul iernii, de către unica firmă de ecologizare-înfrumuseţare-persiflare, a singurului furnizor de astfel de servicii din urbea noastra.

     …. » sunt siderat de maniheismul cras de care daţi dovadă. Vedeţi viaţa culturală a filialei noastre doar în alb şi negru. Luaţi-mă pe mine drept model. Ca umil reprezentant al şcolii de artă buzoiană, am identificat o paletă largă de culori care vă poate anima oricând spiritul şi oferi încredere în cei care vă conduc destinele. Ca să înţelegeţi mai bine, priviţi varietatea cromatică din jurul nostru: rose-ul îmbietor din pahar în lumina portocalie a micului felinar din hruba asta cenuşie, pe al cărui perete, deasupra capului vostru, atârnă delicat, într-un echilibru aproape stabil, câte o secure de secol XVIII, nevinovate elemente de decor, achiziţionate atent din resturile unor fonduri europene pe timpul mandatului meu. Fiţi deci, mai optimişti ! »
        Râul Buzău, sau Nilul românesc cum a fost megadimensionat de către un cunoscut rapsod popular încins de imaginaţie şi admirator al zeului Ra, înşiră minunate şi virgine repere turistice în zona de curbură extracarpatică. Aţa se face că pe circulatul drum dintre Buzău şi Telciu, la 20 km de oraşul amintit, pe DN 10, se află una dintre perlele văii Buzăului, aşa cum o numesc cu mândrie localnicii, localitatea Berca, în engleză tot Berca. Regiune colinară frumoasă şi bogată, locuită de oameni paşnici şi harnici în zile lucrătoare, dar inexplicabil de naivi o data la 4 ani. Acum, ei înca mai aşteaptă încălzirea globală promisă cu multă convingere de actualul edil şef şi speră ca Berca sa devină un important port la Marea Neagră..
          Zilele trecute, văru Costel, un autentic Ilie Moromete contemporan, cu ingrijorare şi nemulţumire, afişate între două seturi ale meciului de tenis de masă Romania -Danemarca în care protagonist era chiar mezinul lui (n.r Ovidiu Ionescu) decretează auctorial « s-a dus brandul nostru !.... ?! Da , da , covrigul de Buzău. Cromatica lui este în funcţie de afinităţile politice ale fochistului de serviciu. Azi i-am cerut unuia să mai perpelească puţin marfa şi mi-a răspuns să aştept până la apropiata campanie electorală când, pot apărea covrigi în culorile curcubeului. »

           Dragii mei vicepreşedinţi,de ce sunteţi nemulţumiţi ? Nu ştiţi ce rău e în Uganda ! Mi-aţi spus că vreţi să faceţi fapte bune, creştineşti. Aţi dorit campania «Prin botez mai aproape de mase ». Am fost de acord, am alocat fonduri suplimentare serviciului social şi acum m-am trezit că toţi interlopii cu limuzină din cartierul Simileasca îmi spun cumetre. Chiar şi bătrânii au înfiat copii ca să-i botezaţi voi si să se înrudească cu preşedintele. Vreți schimbări în filiala. Foarte bine, schimbaţi-vă între voi, fără să afectaţi vârful piramidei.

           Tocmai aţi terminat de citit un text scris în tehnica palimpsestului, inspirat dintr-o emisiune culturală cu audienţă minimă şi realizată de singurii intelectuali propuşi spre salvarea a nu ştiu ce, pe la nu ştiu ce televiziuni…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog