Îi BAI! Prohibiţia grătarului, CRIZĂ IDENTITARĂ?- de Costel Ionescu


!!! Nota redacţiei: Suma obţinută prin accesarea acestui material va fi donată unui centru de bătrâni scriitori defavorizaţi, deci nu ezitaţi să sprijiniţi cultura!

Ne este teamă. Justificat sau nu, vom trăi şi vom vedea! Răbdători cum suntem, am zis că încă mai merge. Şi a tot mers, dar într-un singur sens. Culmea dezorientării, era chiar cel interzis.
S-a tolerat destul şi, ce este mai trist, suntem în situaţia în care am ajuns la vorbele poetului nostru nepereche “…jelui-m-aş şi n-am cui, jelui-m-aş codrului..”.
Să desluşim, totuşi, această aprehensiune buzoiană.
Pe 22 mai 2011, la sediul filialei, un grup de cetăţeni serioşi manifestau neaşteptat de paşnic, pentru gravitatea problemei, sub îndrumarea atentă a vicepreşedinţilor în exerciţiu. Petiţia, cât “Comedia umană” a editurii Univers 1987, mi-a fost înmânată de văru Costel şi exprima teama confiscării celor două valori zonal-identitare : “ Ziua onomastică” şi “Sub clarul de lună buzoian”. Apoi, ceva între rugăminte şi ameninţare, de genul “ dacă pierdem şi aceste două lucruri care încă ne mai alină ontologic fiinţa, vom fi nevoiţi să ne reprofilăm toleranta cultură buzoiană”, a reverberat în organul meu auditiv şi m-a determinat să dau spre largă citire şi meditaţie articolul vicepreşedintelui de filială, reporter de investigaţii şi scriitor pe val – tsunami în comunitatea noastră literară. - introducere semnată de Jan Manta, preşedinte al filialei LOCB Buzău, cenzor şi critic şef cu exigenţe fluctuante.



SFÂNTUL CONSTANTIN cu ( sau fără ) ELENA
Buzoienii sunt mari amatori de petreceri, de chefuri adevărate, paranghelii şi întruniri familiale, colegiale sau stradale. Toate însoţite de muzică uşoară, semi-uşoară , grea şi, cu tot riscul distrugerii stratului de ozon, de nelipsitele grătare din fontă, oţel, aluminiu, cupru ori argint, după posibilităţi. Toate bune dacă nu ni s-ar băga beţe-n roate!
O informaţie de ultimă oră, venită pe surse din cercurile înalte provoacă panică în rândul iubitorilor de sărbători legale şi organizate. Se anunţă semnarea unui acord între guvern şi FMI , un acord negociat în secret, în spatele uşilor închise şi, bineînţeles de tip STAND–BY !
Acest acord se adresează tuturor românilor cu nume de sfinţi şi ar conţine următoarele puncte, toate valabile până la anunţarea de către premier şi guvernatorul Băncii Naţionale a încetării crizei şi începutul relansării economiei :
- Se interzice cu orice preţ (indiferent de cotaţia leu – euro) organizarea de chefuri prilejuite de sărbătorirea numelui deoarece indicele de inflaţie a depaşit asteptările. Asteptările unor persoane care nu au mai putut aştepta pentru că au fost restructurate.
- Persoanele cu nume de Constantin sau Elena, primele vizate de acest acord profund anti- democratic, vor merge la primării unde îşi vor alege nume de rezervă, Ion-Ionela, Vasile-Vasilica, Nicolae-Nicoleta, Fane – Fănuţa pentru a-şi putea organiza o petrecere în anul în curs, bineînţeles după ce acest moment critic va fi depaşit;
- Pentru evitarea unor manifestaţii de protest au fost, totuşi, îngăduite chefuri de maxim 2 persoane, soţ-soţie sau soţ fără soţie dar cu un vecin, vecină, coleg şi viceversa, bineînţeles ;
- Se vor organiza controale, mergându-se după urmele fumului de grătar sau al undelor sonore. Unde se va decoperi o încălcare a legii se va face un calcul al tuturor bucatelor de pe masă, solide plus lichide, preţul de bază fiind acela al burselor de la Tokio, New York sau Londra . Dacă totalul va depăşi salariul minim pe economie se va impozita cu 16% diferenţa, la care se adaugă manopera şi uzura ustensilelor.
Sindicatul posesorilor de nume onomastice nu garantează că acest acord STAND –BY semnat cu FMI ( Fără Mulţi Invitaţi )nu va provoca mişcări spontane prin curte, pe stradă, în bodegi sau restaurante, după posibilităţi .
În capul oricărui român, şi buzoian în special, posesor de nume Constantin sau Elena, vajnic apărător al legii şi ordinii publice se naşte un mare semn de întrebare: dacă te trezeşti cu un musafir la uşă, exact pe 21 mai, ce vei face? Nu ai decât două posibilităţi: ori îi spui STAND şi, rişti, ori BAI-BAI şi atunci respecţi legea şi în acelaşi timp îţi salvezi curcanul, găina, purcelul, tuica, vinul sau berea !


Sf.(?) Costel şi Ionescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog