Personajele mele preferate III - de Jan Manta, prof în mediul rural




Sau ,” Pana unde poate merge ascultarea in spatiul laic ?!”



….constituie “rezerva de stat “ a personajului 1.Când certitudinile aducătoare de siguranţă îi sunt anesteziate iar speranţele puternic subrezite, chiar şi numai gândul către cele două personaje dragi aduc necesarul de stabilitate sufletească şi dau noimă vieţii lui pământeşti.
Personajul 8 a existat. Interesant, se pare că a lăsat urme adanci în planul fizic şi metafizic al personajului 1, mai uşor de sesizat cu trecerea timpului. Prezenţa prin lipsă a personajului 8 şi descoperirea lui în absenţă, sunt doar răspunsuri subtile date cu înţelegătoare bună voinţă interogaţiilor de novice iremediabil ale personajului 1. În format de fişă medicală, jurnalul ultimei luni de viaţă rămâne taina unei relaţii căutate sporadic în timpul prezenţei comune în această lume.

Este duminică, dupa Sfânta Liturghie, iar ochiul de geam termopan din bucătăria fără îmbunătăţiri oferă prilej de erudită meditaţie personajului 1. Tema de reflecţie este una interdisciplinara : “Semnele de punctuaţie de la sfârşitul propoziţiei – PÂNĂ UNDE POATE MERGE ASCULTAREA ÎN SPAŢIUL LAIC - “
a) Semnul de întrebare.
a.1. Echivalează cu o crasă ignoranţă datorată unei intruziuni a sacrului în desfăşurătorul laic personal . Sunt căutate simple clarificări pentru a elimina orice insubordonare faţă de semenii aflaţi acum în postura de a fi pe deplin ascultaţi.
a.2. Semnificaţia, în viziunea celor ascultaţi, ispitirii episte-
mologice provenită din nemulţumirea ascultătorului aflat în
derivă civică.
b) Semnul de exclamare.
Mirarea poate fi, atât a celui încântat peste măsură de ceea ce i se oferă, dar şi a celui contrariat de ce vede şi nu înţelege în mediul înconjurator profan. Încântarea şi blazarea pot deveni limitele între care poate zburda ghiduşa toleranţă a căutătorului de adevăruri.

Personajul 49 este într-o vervă fizică şi mentală provocatoare. Ramâne încă, posesorul ingredientelor verbale care facilitează comunicarea şi atrage audienţa în cadrul reuniunilor amicale, găzduite cu lăcomie colocvială. Preocupările lui diurne pendulează între perfecţionarea tehnicii palimpsestului literar şi dezvoltarea industriei produselor de nişă. În preajma acestui personaj eşti constrâns să pactizezi cu voia bună şi optimismul său contagios.

Amintirile plăcute devin refugii triste. Fiecare clipă devine odată şi, acest lucru schimbă priorităţile. Cuvintele se sting în imagini.
Faptele se convertesc în gânduri. Peste toate, vremurile crâcnesc. Personajul 1 are nevoie, din ce în ce mai mult, de un sufleur. Răstimpul devenirii lui se prelungeşte. Rolurile în care a fost distribuit l-au marcat şi l-au constrâns să înţeleagă rostul fiecărui gest, al fiecărei mişcări ori replici rânduite lui, pe drumul de la gong către cortină. Şi-a concediat gândurile din prima tinereţe şi asteaptă distribuirea în piesa cu un singur personaj, din ultima stagiune a carierei sale .

Personajele 4 şi V se duc la teatru, pe cod galben. Personajul 3 este la Sala Sporturilor, pe orice vreme. Personajul 2 vine de la serviciu, pe jos. Personajul 6 vrea să cadă guvernul, pe vreme de criză. Cu toţii sunt poftiţi la chermeza vieţii. Ei nu refuză invitaţia.
Din nou, iarna surprinde România . Nu ne aşteptam să ninga în miezul acestui anotimp. Fundătura noastră oftează de sub nămeţile aruncate conspirativ de cineva, de undeva . O cioară trecuta prin viaţă, consimte la terţul inclus. Celor înzăpeziţi li se acordă cuvenitul interes de presă. Sunt îndopaţi cu cisterne întregi de ceai, în speranţa că prin eliminarea lichidului cald se vor topi barierele de zăpadă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog