Call for papers - Carte – Cunoaştere – Putere. De la Biblie la Pagini Aurii, rolul cărţii în societate



În zilele de 25 – 26 Iulie 2013 va avea loc ediţia a II – a a „Conferinţelor de vară de la Telciu” în Telciu şi Runcu Salvei, judeţul Bistriţa – Năsăud, la care sunt invitaţi să participe doctoranzi şi cercetători  din România şi din străinătate. Tema acestei ediţii este: Carte – Cunoaştere – Putere. De la Biblie la Pagini Aurii, rolul cărţii în societate.
Cei care doresc să participe sunt rugaţi să trimită până în data de 25 Mai 2013 un rezumat al prezentării în limbile română şi engleză  de maximum 300 de cuvinte şi un scurt CV, la următoarele adrese de e-mail: valer_cosma@yahoo.com  sau vatavu_bogdan@yahoo.com. Prezentările pot fi în limba română sau engleză şi trebuie să se încadreze în limita a 20 de minute. Până în data de 1Iunie 2013 vor fi trimise răspunsuri celor care aplică.
  Sunt asigurate cazarea şi mesele pe durata conferinţei, precum şi costurile de publicare a volumului (în limbile română şi engleză) cu lucrările ce vor fi susţinute şi supuse spre dezbatere. Pentru întrebări şi informaţii vă stăm la dispoziţie.

În cele ce urmează vă prezentăm pe scurt tematicile pe care dorim să le abordăm în cadrul acestui eveniment. 
     
      Raportul Carte – Cunoaştere – Putere oferă posibilitatea unor lecturi şi analize variate în care interdisciplinaritatea este abordarea cea mai potrivită. Cartea, sub toate formele sale şi cu întreg cortegiul de semnificaţii şi utilizări, a jucat un rol major în istoria omenirii, influenţând profund imaginarul uman şi relaţiile de putere. În ultimele decenii numeroase lucrări şi studii ştiinţifice au analizat rolul cărţii în societatea umană, dezvăluindu-i complexitatea şi conexiunea strânsă cu conceptele de cunoaştere şi putere. Prin conferinţa de faţă dorim să creăm premisele necesare unor dezbateri şi discuţii fructoase care să aducă noi contribuţii şi intepretări în legătură cu acest raport. În acest sens propunem următoarele tematici, cu specificarea că sunt binevenite şi contribuţii care aduc în atenţie alte aspecte şi abordări posibile ale subiectului.

-         metafora cărţii, imaginarul cărţii
-         de la cartea sacră la cartea laică
-         cartea ca obiect ce înmagazinează cunoaşterea (informaţia), cartea ca instrument de difuzare a cunoaşterii
-         cartea ca simbol/semn al puterii
-         cărţi interzise, de la Inchiziţie la totalitarismele secolului XX
-         cărţile ca oglindă  a epocilor
-         cărţi cu impact, cărţi care au pus lumea în mişcare
-         cartea, garant al adevărului
-         carte – discurs - putere
-         carte şi memorie
-         cartea şi cultura alternativă, cartea şi cultura populară
-         cartea ca instrument pedagogic
-         oamenii cărţilor (autori, cărturari, „manipulatori” ai cărţilor)
Despre ediţia de anul trecut (tematică, program şi invitaţi) puteţi afla mai multe aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog