Electric Castle - Electric Bonţida


            
                La Bonţida a început invazia! Autocarele transportă constant dinspre Cluj pâlcuri de melomani, curioşi şi neo-hippioţi şi-i depun undeva în apropierea castelului. Dinspre scenele instalate în ultimele zile în curtea castelului se aud sound-uri excentrice pentru o lume sătească adâncită în reverii muzicale preponderent etno. Micii întreprinzători locali (şi nu numai), căliţi într-ale comerţului capitalist, concretizează din plin această şansă de a creşte PIB-ul local, bucurându-se de orice gheşeft. Nici la târgul lunar nu s-a mai pomenit atât de multă lume (şi e doar prima zi, clasa muncitoare încă trudeşte prin corporaţiile de pe cuprinsul patriei) şi atât de diversă. Secole de interculturalism şi multiconfesionalism asumat şi practicat la firul ierbii sunt încununate în acest sfârşit de săptămână prin această electrizantă clelebrare a nuanţelor şi sunetelor.
                   Dar să revenim la ograda noastră.
Ad litteram vorbind, în ogradă se înalţă timid vreo 2 corturi, iar prin ungherele răcoroase ale conacului intercultural şi ale gospodăriei aferente au găsit sălaş câţiva habotnici ai festivalurilor electro şi consumatori de aer rural. Chiar ieri dimineaţă, împinşi de la spate de fiorul curăţeniei şi dereticării care cuprinde satul în preajma marilor praznice şi sărbători, am spălat geamurile dinspre stradă, să fim şi noi în rând cu lumea. Într-o atmosferă tipic presărbătorească, mulţi săteni şi-au primenit locuinţele, au pregătit camera dinainte şi, în general, camerele „de ţinut” pentru a putea primi oaspeţi cu ocazia festivalului. Ce se va întâmpla nu era foarte clar, dar se vorbea de multă lume, mult zgomot şi nimic care să aibă legătură cu „artiştii” de muzică populară familiari satului ardelenesc sau cu orice sărbătoare cu iz de împăiere etno. S-a dat anunţ şi la biserică în legătură cu posibilitatea de cazare a oaspeţilor şi s-au făcut liste, într-un cuvânt, s-a probat încă o dată faptul că în lumea ţărănească sunt mai eficiente mijloacele tradiţionale de informare în masă, adică citirea de la amvon.
             Dacă în cazul TIFF-ului şi a evenimentelor culturale organizate în cadrul „Week-end-ului la Castel” (în special cele legate de Ziua Copilului) am avut ocazia să aud nemulţumirea unor sătence faţă de faptul că n-a fost promovare la nivel local, de această dată lumea a fost pusă în temă din timp. Dovada sunt gospodinele ospitaliere care şed în poartă oferind cazare turiştilor toropiţi de căldură şi de praf, şi sfârlaiţurile încinse pe marginea străzii principale, reprezentând, printre altele, aportul local la atmosfera psihedelică specifică unui astfel de festival. Aşa că puteţi pofti la Bonţida pentru a savura un sfârşit de săptămână electric şi energizant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog