Despre cotarea pe bursă a politicienilor

foto: www.capital.ro
           S-a vorbit mult în mass-media despre speculațiile bursiere și proiectul minier RMGC, mai ales despre modul în care declarațiile și deciziile unor lideri politici au influențat cursul bursier. Prețul acțiunilor urca și scădea, iar cine avea informații știa când să cumpere și când să vândă, pentru a putea pune ceva deoparte. Cam ca tata Soroș, părintele spiritual și sponsor neobosit al tuturor protestatarilor, ONG-urilor și blogurilor anti-RMGC. S-a omis un aspect extrem de important despre legătura dintre RMGC-politicieni-bursă. 
        Nu numai Gabriel Resources este cotată la bursă. Există o bursă neagră, subterană a politicienilor, iar cota lor depinde extrem de mult de evoluția acestui proiect. Nouă, cei care stăm pe margine și chițăim ne este ușor să comentăm și să dăm cu petul de asfalt, dar mulți politicieni riscă să nu mai valoreze nici cât o plombă în caz că acest proiect eșuează. Cine va mai pompa bani într-un parlamentar care se dovedește nerentabil, ne-influent? Pentru mulți, cumpărați până mai ieri cu 3 kile de caltaboș și 5 litrii de țuică, proiectul RMGC a însemnat contactul cu marea piață, marele capital. De la un godinaș primit în ajun de Crăciun pentru a anunța un tăietor de hectare de lemne din Maramureș sau Valea Sebeșului, că vin controale ”de sus”, până la valizele cu galbeni văzute în filmele cu gangsteri, e un salt imens.

         Ratarea acestui proiect va produce dezechilibre micro-economice, la nivelul bursei negre a politicienilor, mult mai grave decât dezechilibrele clamate de Isărescu în cazul obligării băncilor la restituirea banilor furați prin comisioane ilegale. Firește, unii vor cădea tot în picioare, dar ferească-l Dumnezeu pe amărâtul care va ajunge să-și ofere servicile pe  la chioșcurile de țigări din gări și stații de autobuz. Va fi un colaps al prețului pe cap de politician, căci investitorii strategici se vor orienta, cu siguranță, către ONG-uri și bloggeri. Ceea ce probează încă o dată perspicacitatea maestrului Soroș, acest guru al speculațiilor, căci el cumpără acum protestatari și ONG-uri, când nu valorează mai nimic, și-i vinde după ce le crește cota. Parșivă și bursa asta.

Un comentariu:

  1. Ma frate ....articolul asta e varza.....fi mai concret si mai detaliat.....apreciez efortul depus pentru acest articol ...dar pacat ca ii slabut...te salut

    RăspundețiȘtergere

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog