O boală ce recidivează periodic în corpul social: tehnocratita

   Pentru că a sosit iarăşi sezonul instabilităţii politice, Institutul Clinic Bouvard et Pécuchet îşi ia, din nou, în serios menirea şi vine în ajutorul publicului cu câteva sfaturi care să vă păzească de bolile de sezon. Niciuna nu se dovedeşte astăzi o ameninţare mai mare la sănătatea politică decât tehnocratita.  Tehnocratosis aphex twinata, cum este cunoscută în jargonul medical-politic, este o afecţiune a corpului social, care se instalează atunci când din corpul social scade numărul globulelor de stânga, de centru şi de dreapta. Simptomele caracteristice tehnocratitei sunt după cum urmează:


  • datorită lipsei globulelor cu pricina, corpul social semnalează o pierdere la nivel tegumentar a culorii politice;
  • corpul social afişează un apetit scăzut pentru ideologie, politică, dezbatere;
  • se instalează la nivelul corpului social febra meritocratică (între 37 cu 6 şi 38 cu 5 pe termometrul politic);
  • corpul social afişează o reacţie de respingere a aparatului reproducător politic în funcţiune, şi cere înlocuirea lui cu unul nou, specializat şi erect din punct de vedere moral;
   În stadiul ei final, tehnocratosis aphex twinata se manifestă cel mai acut nu la nivelul corpului social, ci la nivelul corpului politic, care este substituit complet de unul apolitic şi specializat. Bineînţeles, această înlocuire este doar la nivel superficial, tendoanele politice rămânând agăţate la aceeaşi capacitate motorie a corpului politic temporar dezactivat. Nici semnalmentele specializării şi apolitizării nu trebuiesc luate prea în serios, recomandă medicii noştri. Ele deghizează doar cauze clinice mai profunde şi fără îndoială cu o coloratură politică, o coloratură din păcate neadecvată, dacă nu chiar ameninţătoare, la sănătatea politică a corpului social, şi aşa palid şi apatic.
Pacient diagnosticat cu tehnocratită în ultimul stadiu
   Deşi pare o boală serioasă, care poate provoca alarmare, noi, aici la Institutul Clinic Bouvard et Pécuchet, recomandăm pacienţilor noştri să nu intre în panică, deoacamdată. După cum spuneam la început, tehnocratita este o boală de sezon, care recidivează cu fiecare sezon de instabilitate politică. În ţara noastră, erupţii serioase de tehnocratosis aphex twinata s-au resimţit în anii 1991 (guvernul Stolojan), 1999 (guvernul Isărescu) şi 2012 (guvernul Ungureanu), dar toate au trecut repede, de la sine, şi fără efecte efecte vizibile la nivelul corpului social. Este foarte posibil să vorbim acum despre acelaşi lucru. Cu toate acestea, cercetătorii de la Institutul Clinic Bouvard et Pécuchet, singura instituţie din ţară care a primit finanţare pentru cercetare de la UEFISCDI, câtă vreme a fost patronată de Adrian Curaj, actualul ministru al Educaţiei, este foarte atentă cu evoluţia tehnocratitei. Studiile preliminare, confruntate cu cele pe care le-am desfăşurat în filialele noastre de la Washington, Berlin, Londra şi Paris, arată că tehnocratosis aphex twinata a dezvoltat o tulpină foarte rezistentă în ultimii ani, care are tendinţa să transforme boala dintr-una de sezon, într-una cronică, cu care corpul social va trebui să se obişnuiască. Nu putem fi siguri, dar promitem să vă ţinem la curent cu evoluţia cercetărilor.
   Aşadar, tocmai pentru că prezintă riscuri de acutizare şi cronicizare, este cu atât mai important să urmaţi tratamentul pe care-l prescriem aici. Sfatul nostru este să urmaţi acest tratament și preventiv, căci la mijloc se află sănătatea dumneavoastră politică. Se recomandă:
  • administrarea unor lecturi de literatură politică din şase în şase ore (iluminişti francezi, ceva Marx, ce aveţi prin casă...);
  • administrarea unor duşuri reci pentru trezirea la realitate;
  • exersarea capacităţii politice prin implicarea în diverse acţiuni civice din oraşele şi comunele patriei;
  • corpul social este încurajat să facă mai mult sport de echipă în vederea obţinerii unui corp politic frumos şi sănătos (recomandăm sindicalizarea, organizarea de manifestaţii şi proteste, înfiinţarea de partide etc.). Atragem atenţia ca pacienţii să nu exagereze totuşi în practicarea acestor sporturi, căci prea mult effort poate duce la instalarea febrei musculare politice.
  • foarte important, NU se recomandă deschiderea televizorului pe tot parcursul sezonului, sau chiar vieţii;
   În speranţa că sfaturile noastre vă vor ajuta să treceţi mai uşor peste disconfortul provocat de tehnocratită, Institutul Clinic Bouvard et Pécuchet vă doreşte o sănătate politică cât mai puternică şi rezistentă în faţa germenilor care ne-o pun la înceracre cu fiecare sezon de instabilitate politică. Să ne auzim cu bine la următoarea criză, când Institutul Clinic Bouvard et Pécuchet îşi va lua din nou angajamentul de a fi alături de populaţia atinsă de greutăţile bolilor istorice şi politice. Multă Sănătate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre apariţia corupţiei în Ţara Românească * - de Vasile Mihai Olaru

      Studierea corupţiei în timpul Vechiului Regim (secolul al XVI-lea – primele decenii ale secolului al XIX-lea) în sud-estul Europ...

Comentarii

Translate this blog